Gezondheid
Toekomstbestendige en financieel houdbare zorg vraagt om een andere aanpak. In Groningen ontstaan innovatieve oplossingen.

Andere aanpak
De druk op de zorg stijgt. De kosten van zorg worden hoger, mensen worden ouder en blijven langer thuis wonen. Ondertussen neemt het personeelstekort toe en hebben we te maken met wachtlijsten. Dat vraagt om een andere aanpak. Voeding en leefstijl zijn daarbij belangrijk, net als nieuwe technologie en slimme diensten. Door kennisdeling en gezamenlijke projecten ontstaan in Groningen innovatieve oplossingen voor maatschappelijke gezondheidsvraagstukken.


Shahrazad Haddad verhuisde 12 jaar geleden voor haar studie naar Groningen. Daarvóór woonde ze in Beneden-Leeuwen, bijna 200 kilometer verderop. Ze koos voor Groningen omdat er geen loting voor de opleiding Farmacie was. De stad beviel haar zo goed dat ze er 12 jaar later nog steeds woont en werkt als apotheker bij geneesmiddelenonderzoeker ICON.

3D-modellen van botten, een kaakimplantaat gemaakt met behulp van een 3D-printer, en zelfs Augmented Reality-brillen, waarbij artsen als het ware ‘door het lichaam van de patiënt heen kunnen kijken.’ Science Fiction? Allerminst. Het 3D-lab van het UMCG in Groningen onderzoekt de meest vooruitstrevende technieken, en sommige daarvan worden al wekelijks toegepast bij patiënten.