Navigatie overslaan
Voedseltransitie

Groningen groeit met duurzaam voedsel

Bedrijven, kennisinstellingen en overheden werken in Groningen samen aan gezonder, eerlijker en duurzamer voedsel.

Voed­sel­tran­si­tie: nood­zaak én kans

Voedsel is een belangrijke basis voor een duurzame maatschappij. We willen allemaal gezond oud worden, en vers en gezond eten zou voor iedereen betaalbaar moeten zijn. Bovendien willen we minder voedsel verspillen. En we willen korte lijnen tussen producent en consument. Om dat te bewerkstelligen zijn er veranderingen nodig in de manier waarop we ons voedsel produceren en consumeren. Dat is niet alleen een maatschappelijk thema maar ook een economische kans. Dankzij de voedseltransitie ontstaan nieuwe banen en bedrijvigheid. 

Gro­nin­gen als broed­plaats voor voedselinnovatie

Er zijn dan ook volop kansen op het gebied van voedsel in de regio Groningen. In Groningen investeren we volop in innovaties en digitalisering en stimuleren we samenwerking tussen bedrijven, start-ups en kennisinstellingen. Resultaten zijn bijvoorbeeld duurzamere verpakkingen en slimmere landbouwtechnieken. Kennisdeling is daarbij belangrijk. Dit versterkt het ecosysteem rondom voedsel in de regio.

Een stengel koolzaad in de schemering in een veld
Fotograaf Jantina Talsma

750

Meer dan 750 horecagelegenheden in de stad.

Story

In Groningen vindt Mel Tüzün een uitlaatklep voor haar ambitie, maar ook rust

Van miljoenenstad Istanbul naar de stad Groningen. Dat is een aardige overgang. Meleknur (Mel) Tüzün (37) ruilde haar geboorteplaats in om dichterbij het aardappelzetmeelconcern Royal Avebe te gaan wonen. En dat bevalt haar uitstekend: “Het is een geweldige stad om te wonen.”

Lees meer
Mel in een gele stoel