Navigatie overslaan
Story

Hoe interieurbouwer Zwartwoud vanuit Groningen het hele land bedient

Karst Wouda zittend op bankje
Interieurbouwer Zwartwoud ontwerpt duurzame interieurs voor toonaangevende bedrijven. Vorig jaar kwam daar de grootste klus in de 100-jarige bedrijfsgeschiedenis bij: de herinrichting van het iconische Gasuniegebouw, waarbij bijna driekwart van de inrichting circulair wordt. Daarmee bewijst Hofleverancier Zwartwoud maar weer wat het zo goed kan: vindingrijke oplossingen bedenken voor uitdagende vraagstukken.

Tal van grote bedrijven namen Zwartwoud afgelopen jaren al in de arm: ING, ABN Amro, het ministerie van Buitenlandse zaken, Rijkswaterstaat en PostNL, om maar eens een paar grote spelers te noemen. En nu komt daar dus de Gasunie bij. 

De opdracht der opdrachten

Het is zo ongeveer de opdracht der opdrachten, omschrijft Zwartwoud-directeur Karst Wouda. Alle 17 verdiepingen van de ‘Apenrots’ worden stuk voor stuk helemaal gestript en opnieuw ingericht, een klus die zo’n 1,5 jaar in beslag neemt. Alles gebeurt zo circulair en duurzaam mogelijk. Oude bureaus krijgen een tweede leven als statafel, de 20.000 vierkante meter aan vloerbedekking wordt volledig vermalen voor hergebruik, oude kozijnen worden gebruikt voor de bouw van belcellen en stoelen worden gemaakt van petflessen. De lijst voorbeelden is eindeloos: als het werk er straks op zit, bestaat 73 procent van het interieur uit hergebruikte materialen. 

Karst Wouda houdt product vast
Fotograaf: Julia Odenkirchen

Wij innoveren continu

De klus bij de Gasunie past in de traditie van Zwartwoud om in te springen op ontwikkelingen in de markt en maatschappij. “Innovatie en vakmanschap lopen als een rode draad door ons bestaan”, stelt Wouda. Nu zijn circulair en duurzaamheid een hot item, maar in de jaren ’80 was dat bijvoorbeeld veiligheid, waarop Zwartwoud inspeelde met kogelwerende balies. In de jaren ’90 was het de Arbowet die het bedrijf aanzette tot innoveren.  Wouda: “Wij passen ons aan op ontwikkelingen. Innoveren continu. Daarmee onderscheiden we ons. Survival of the fittest, zoals Darwin al zei.” 

Niet degene die het hardste schreeuwt, maar die met het beste argument wordt gehoord

Het beste argument

Bij Zwartwoud, dat ook een eigen, inpandige houtbewerkingsfabriek heeft, werken ruim zeventig mensen. Productontwikkelaars, projectmanagers, meubelmakers, werktuigbouwkundigen, monteurs: veel medewerkers zijn technisch geschoold of bouwkundig onderlegd. Mensen werken graag bij Zwartwoud, merkt Wouda. Met dank aan de fijne, open cultuur. “Niet degene die het hardste schreeuwt, maar die met het beste argument wordt gehoord”, geeft de directeur als voorbeeld. Nog een veelgehoorde plus: “Het is allemaal maatwerk wat wij doen. Elke opdracht, elke klus is weer anders.” Ook het duurzame en circulaire aspect maakt Zwartwoud tot een aantrekkelijke werkgever, is de ervaring van de directeur. “

Fotograaf: Julia Odenkirchen

Het ontbreekt hier aan niks

Zo’n 90 procent van de klanten van Zwartwoud zit in de Randstad. Of verhuizen dan geen logische stap was geweest? Wouda geeft toe: dat is weleens onderzocht. “Maar het antwoord was: waarom zouden we? Het ontbreekt hier aan niks, in tegendeel. Je hebt hier goede opleidingen, gekwalificeerd personeel, betrouwbare en loyale toeleveranciers en een fijne mentaliteit: ongecompliceerd en nuchter.”

Eerlijk is eerlijk, ook Wouda zelf zou Groningen niet graag verlaten. “Welnee, je vindt hier alles wat je nodig hebt. Een bruisende binnenstad, muziekfestivals, leuke musea en zelfs zee!”